Energia geotermala

Apopei Roxanaroxx.jpg

Energia geotermala reprezinta caldura continua in fluidele si rocile subterane.Este nepoluanta, regenerabila si poate fi folosita in scopuri diverse: incalzirea locuintelor, industrial sau pentru producerea de electricitate.
Utilizare directa
Rezervoarele geotermale care se gasesc la cativa kilometri in adacul scoartei terestre pot fi folosite pentru incalizirea directa, aplicatii ce poarta numele de utilizare directa a energiei geotermala. Oamenii au folosit izvoarele calde inca de acum cateva mii de ani, pentru furnizarea apei de imbaiere sau gatit.Astazi apa izvoarelor este captata si utilizata in statiunile balneare.

In sistemele moderne se construiesc fantani in rezervaorele geotermale si se obtine un flux continuu de apa fierbinte. Apa este adusa la suprafata printr-un sistem mecanic sau o evacueaza la suprafata.
Aplicatiile caldurii geotermale sunt faorte variate. Ele includ incalzirea locuintelor(individual sau chiar a unor intregi orase),cresterea plantelor in sere, uscarea recoltelor, incalzirea apei in crescatorii de pesti, precum si unele procese industriale, cum este pasteorizarea laptelui.
Pompe termice
Primii trei metrii ai scoartei terestre au o temperature constanta de 10 -16° C.Precum intr-o pestera, temperatura aceasta e mai putin ridicata decat a aerului din timpul iernii si mai scazuta decat a aerului vara. Pompele geotermale se folosesc de aceasta proprietate pentru a incalzi si raci cladirile.
Octopus este o firma suedeza specializata in producerea de stfel de dispozitive, cu experienta de peste 25 de ani in domeniu si cunoscuta pentru pompele sale de caldura inovatoare. Una dintre ele este modelul IS(Ice Stick), cunoscut drept “ stalpul de ghiata”.
In ce consta sistemul Octopus IS:
octopus1.jpg1. Evaporatorul(vaporizatorul) sistem cu profiluri din aluminiu pe care se condenseaza vaporii de umezeala din aer si se transforma in gheata. In cadrul procesului de condensare se emana caldura, caldura care face ca refrigerantul din sistem sa fiarba(temperatura de fierbere este mica in acest punct)si sa se evapore.
2. Compresorul acesta comprima vaporii de refrigerant si ridica astfel temperatura substantei la vapori mari.
3. Sistemul de incalzire el contine si un sistem de condensare. Vaporii incalziti de refrigerant trec prin acesta si se transforma in lichid, lichid care este apoi introdus in sistemul de incalzire.
4. Depresurizator(supapa de expansiune)-lichidul de mai sus trece prin acest sistem care ii reduce mult presiunea si astfel si temperatura, ciclul repetandu-se.
Trebuie mentionat ca pentru a obtine un randament foarte bun este necesar ca pompa sa fie montata intr-o zona de umiditate ridicata a aerului(zona montana, langa ape etc.).
Exista mai multe modele de astfel de pompe de caldura, pentru incinte de diverse dimensiuni.Se pot folosi mai multe pompe in paralel, iar in plus sistemul poate fi usor cuplat cu orice alte sisteme de incalzire(centrala pe gaz, panouri solare etc.).
Iarna pompa transmite caldura acumulata de fluid in cadrul sistemului de alimentare cu aer.Vara procesul este inversat, iar caldura eliminata din interiorul cladirii poate fi folosita la incalzirea apei, constituind o sursa gratuita de apa calda.
Asemenea utilaje folosesc mult mai putina energie comparativ cu sistemele clasice de incalzire si sunt mult mai eficiente pentru racirea locuintelor. Pe langa faptul ca economisesc energie si bani, ele reduc poluarea.
Generarea de electricitate
Energia geotermala are un potential urias pentru producerea de electricitate. Aproape 8000 MW sunt produsi de-a lungul mapamondului.Tehnologia de azi utilizeaza resursele hidrotermale, dar in viitor poate vom putea folosi caldura continuta in adancul scoartei terestre,in roci uscate sau chiar cea de magma.
Puturile petroliere abandonate- o sursa de energie geotermala
Wyoming_-_Yellowstone_NP_hot_spring.jpg Una din cele mai promitatoare tehnologii producatoare de energie de azi se bazeaza pe utilizarea resurselor termice ale scoartei terestre, adica a energiei geotermale.
In mod uzual, pentru a construi o centrala electrica geotermala este nevoie de foraje in pamant, operatii costisitoare. Totusi un cercetator din Noua Zeelanda a gasit o posibila solutie in acens sens.
O sursa ignorata
Agnes Reyes, membru al Institutului neo-zeelandez pentru Stiinte Geologice si Nucleare a observat ca prin utilizarea resurselor geotermale ale puturilor petroliere abandonate se pot genera pana la 160 de MW electricitate.Dintre cele 360 de puturi sudiate, jumatate au temperatura inferioara suficient de mare pentru a genera electricitate, iar cealalta jumatate pot fi folosite pentru diverse aplicatii industriale sau pompe termice.
Aplicatii variate
Unul din fostele puturi din Noua Zeelanda a utilizat azi ca sursa de enegie geotermala.Bonithon-1 situat in New Plymouth, aprovizioneaza cu apa termala baile minerale din Taranaki.
In zona Taranaki se gasesc alte 50 de puturi cu o temperatura la baza de peste 80°C.Caldura lor le face ideale pentru uzinele geotermale binare.
Reutilizarea puturilor, posibila in mai multe parti ale limii
Noua Zeelanda nu e singura tara care poate reutiliza zonele exploatarilor petroliere. Spre exemplu, puturile parasite din Ucraina insumeaza o capacitate geotermala de 1,5 MW. In Ungaria aceste resurse pot furniza pana la 30 MW dar cel mai bine se situeaza fostele state confederate si SUA, al caror potential se ridica la 5000 MW.BIBLIOGRAFIE :
http://www.energeia.ro/energie-geotermala/pompe-caldura/pompe-de-caldura-octopus-is-o-solutie-eficienta-1354/

http://ro.altermedia.info/stiintatehnologie/introducere-in-energia-geotermala_3077.html

http://ro.altermedia.info/stiintatehnologie/puturile-petroliere-abandonate-o-sursa-de-energie-geotermala_3848.html