HEINRICH HERTZ

(1857-1894)

Heinrich Hertz s-a născut pe 22 Februarie 1857 în Hamburg , Germania , într-o familie luterana si prospera. Tatăl său, Gustav Hertz Ferdinand, a fost avocat iar mai târziu senator, mama lui a fost Anna Elisabeth . El a avut trei fraţi şi o sora mai mica.


venue_html_m20fe5570.jpg jghjgfjgf.jpg

Studii:

În timp ce studia în Hamburg, el a dovedit aptitudinii pentru ştiinţe, precum şi limbile straine. El a studiat ştiinţele şi ingineria în oraşe germane din Dresda , München şi Berlin , unde a avut ca profesori pe Gustav Kirchhoff şi Hermann .

În 1880, Hertz a obţinut doctoratul la Universitatea din Berlin , şi a rămas pentru studii post-doctorale în Helmholtz.

În 1883, Hertz a luat un post de lector în fizica teoretică la Universitatea din Kiel .

În 1885, Hertz a devenit profesor titular la Universitatea din Karlsruhe , unde a descoperit undele electromagnetice.

A devenit celebru prin experienţele în care a pus în evidenţă undele electromagnetice din teoria lui J.C. Maxwell (1887).

Cu ajutorul unui aparat de rezonanţă ,capta undele de foarte înaltă frecvenţă produse de un eclator cu scântei, realizând astfel prima instalaţie de emisie-recepţie a undelor electromagnetice.

A dovedit că viteza de propagare a undelor electromagnetice este aceeaşi cu viteza luminii, confirmând astfel teoria lui Maxwell-Faraday asupra naturii electromagnetice a luminii.

În 1887, demonstrează că energia electrică se poate transmite şi fără conductoare. A studiat ecuaţiile electrodinamicii pentru corpuri în stare de repaus şi pentru corpuri în mişcare . A cercetat influenţa radiaţiilor ultraviolete asupra descărcărilor electrice, iniţiind cercetării asupra fenomenelor fotoelectrice. Contribuţii în mecanica teoretică (formularea unor principii ale mecanicii pe baze energetice) şi în teoria elasticităţii.


ts.png

Experiment:

Prima încercare în mod clar cu succes a fost făcută în 1886. . Pentru transmiţătorul undelor radio a folosit o bobină de inducţie cu o tensiune mare, un condensator şi un eclator - a cărui poli pe fiecare parte sunt formate de sfere cu raza de 2 cm - pentru a provoca o scânteie de descărcare a gestiuni între scânteia polilor si diferenţa oscilatorie la o frecvenţă determinată de valorile condensatorului si bobina de inductie.

În experimentele mai avansate, Hertz a măsurat viteza radiaţiilor electromagnetice şi a constatat ca aceasta ar putea fie la fel ca viteza luminii. De asemenea, el a arătat că natura de reflecţie a undelor radio şi refracţie a fost aceleaşi ca şi cele de lumină, şi a stabilit dincolo de orice îndoială că lumina este o formă de radiaţii electromagnetice .

HERTZ(Hz) unitate de masura a frecventei, a fost denumita in cinstea fizicianului german Heinrich Hertz( hertz este egal cu frecventa unei miscari periodice a carei perioada este de o secunda).

Hertz-Resonator+detector.jpg

hertz_experiment.jpgBibliografie:

http://www.corrosion-doctors.org/Biographies/HertzBio.htm

http://www.ideafinder.com/history/inventors/hertz.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Hertz