Luigi Galvani

Luigi_Galvani.jpeg

Luigi Galvani (n.9 septembrie 1737, Bologna, Italia d.4 decembrie 1879, Bologna) a fost un medic italian, unchiul lui Giovanni Aldini.Galvani a studiat la început teologia, ulterior medicina, între anii 1762-1775 fiind îns
ă profesor de medicină la catedra de anatomiedin Bologna. Succesul operei sale „De renibus atque urethris volatilium" l-a determinat să se ocupe cu studiul fiziologiei păsărilor şi a instrumentelor pentru auz.

Printr-o întâmplare a descoperit la 6 noiembrie 1780 procedeul de galvanizare, procedeu care îi va purta mai târziu numele.
Galvani a observat fenomenul de contracţie a muşchilor scheletici de la piciorul de broască la o excitare cu un curent electric. Prin această descoperire, el a pus bazele pentru cercetările ulterioare ale electrochimismului celular.
De asemenea după Galvani sunt numite elementele galvanice care produc curentul electrostatic din baterii, cercetate de Alessandro Volta.
A pierdut postul de profesor deoarece a refuzat să depună jurământul de credinţă guvernului din timpul Revoluţiei Franceze, guvern pe care îl considera dictatorial. A reprimit această funcţie în 1794.


Luigi Galvani, descoperitorul curentului electric
Trăim în epoca energiei electrice. Mai toate aparatele folosite în activităţi obişnuite, fie ele casnice, fie medicale, industriale sau de alt tip, folosesc energie electrică. Întreruperea furnizării curentului electric ne produce o stare de discomfort.
Se spune că marile descoperiri, marile invenţii au fost făcute întâmplător. Şi curentul electric a fost descoperit aparent întâmplător de italianul Luigi Galvani.
De la teologie la medicină

Luigi_Galvani_Experiment.jpeg
Luigi Galvani s-a născut pe 9 septembrie 1737, la Bologna, în Italia. Iniţial, a început să studieze teologia, dar ulterior s-a dedicat medicinei. La finalul studiilor medicale, a elaborat o remarcabilă teză de doctorat despre formarea oaselor, teză care i-a asigurat obţinerea unui post de profesor la catedra de anatomie a Universităţii din Bologna. A pierdut postul de profesor deoarece a refuzat să depună jurământul de credinţă Guvernului Republicii Cisalpine, din timpul Revoluţiei Franceze, guvern pe care îl considera dictatorial. A reprimit acest post în 1794. Pentru o plasare în timp a evenimentelor, precizez că în 1775 s-a construit la Craiova Şcoala „Obedeanu“.A presupus că aceste convulsii erau produse de electricitatea atmosferei, electricitate care există şi pe vreme calmă. Totuşi, ipoteza trebuia verificată, aşa că a decis să reia experimentele într-un spaţiu închis. Istoria spune că a pus piciorul broaştei pe o placă de fier pe care a atins-o cu cârligul de cupru legat de nervii măduvei. Contracţia muşchilor s-a produs şi de această dată. Cercetător cu vocaţie, Luigi Galvani a utilizat şi alte metale pentru confecţionarea cârligului. A obţinut acelaşi rezultat. A utilizat şi materiale izolante. Fenomenul de contracţie nu a mai apărut. A tras concluzia că smuciturile apar dacă picioarele sunt atinse cu metale diferite.
In 1970, Luigi Galvani (1737-1798) a facut o observatie imtamplatoare pe care a publicat-o de-abia in 1791.
Galvani si-a dat seama imediat ca fusese o descoperire importanta. Descoperise un detector extrem de sensibil la curenti, sau la descarcari electrice, al caror studiu era inca defectuos; acest detector urma sa-i dezvaluie curand un mod de producere a electricitatii (in afara frecarii si a influenteielectrostatice, cunoascute pe atunci). El s-a apucat imediat sa varieze conditiile experimentale.
Intr-o zi bantuita de furtuna, el a constatat ca electricitatea atmosferica putea produce aceleasi efecte ca si masina sa. Pe vreme linistita nu a putut observa nici un fenomen, pana intr-o zi, cand, dupa ce fixase in maduva spinarii unei broaste un carlig de cupru, a inchis circuitul agatand carligul de un grilaj de fier: spasmele au aparut in aceeasi clipa. Galvani s-a preocupat toata viata lui de teoria electricitatii animale si de comparatia cu butelia Leyda, nervul fiind armatura interna, iar muschiul armatura externa.

BIBLIOGRAFIE :

http://ro.wikipedia.org/wiki/Luigi_Galvani
http://www.referat-e.ro/Referat-Electrostatica-13366.html
http://www.gds.ro/Cultura/2010-09-11/Luigi+Galvani,+descoperitorul+curentului+electric